Bölcsőde építése Kápolnásnyéken

kkovacs , 2020. 05. 01., p - 11:57

Kápolnásnyék Község Önkormányzata a TOP-1.4.1-19 „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” pályázati programban 371.238.241.-Ft támogatást nyert, így megvalósulhat a bölcsőde megépítése. Információk a kormányzati pályázati honlapról.

A projekt összefoglalása
Fotó: Daria Shevtsova

Kápolnásnyék település a Velencei-tó végénél, a Velencei-hegység lábánál helyezkedik el. A településen az elmúlt években megnövekedett a születések száma, a 0-3 éves korú gyerekek száma a 2018-as adatok szerint elérte a 153 főt. A bölcsődei ellátásra való igényt 54 szülő jelezte.

Önkormányzatunk nem rendelkezik olyan ingatlannal, amely átalakításával kialakítható lenne az új bölcsőde épülete, ezért a beruházással érintett 900/53 hrsz-ú, természetben a Kápolnásnyék, Semmelweis téren található 100 %-os önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon tervezzük a 4 csoportszobás új bölcsőde kialakítását.
A fejlesztés eredményeképpen javul a bölcsődei ellátás minősége a településen, mivel 52 új, önkormányzati fenntartású bölcsődei férőhely létesül (2 csoport 12 fővel, 2 csoport 14 fővel). Önkormányzatunk ezzel is hozzájárul azon kormányzati célkitűzéshez, hogy a 3 éven aluli gyermekeket elhelyezését biztosító férőhelyek száma növekedjen, és ezáltal segíti a kisgyermekes nők munka világába történő visszatérését is.

A fejlesztés során többletérték keletkezik, az új bölcsőde létrehozásával hiánypótló szolgáltatás kerül bevezetésre. A tervezett beruházás hozzájárul a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiacra történő visszatéréséhez. A fejlesztés összhangban van a felhívás céljaival, a felhívásban szereplő célokat teljesíti, illetve azokhoz hozzájárul 52 új bölcsődei férőhely létrehozásával. A fejlesztés szükségessége a gyereklétszám alakulásával kellően alátámasztott, fenntarthatósága biztosított, a fejlesztés figyelembe veszi a jövőben várható szükségleteket.

A bölcsődei ellátást a Kápolnásnyéki Napsugár Óvoda keretein belül kívánja az önkormányzat megoldani. A Kápolnásnyéki Napsugár Óvoda jelenleg a Fő utca 41. szám alatti székhelyén működik. A bölcsődei ellátás miatt a Kápolnásnyéki Napsugár Óvoda Alapító Okiratának módosítását vállaljuk a beruházás lezárásával egyidejűleg.
A pályázat keretében 16 fő új munkavállaló alkalmazásával terveztünk (4 csoporthoz 2-2 fő gondozó és 1-1 dajka, a főzőkonyha működtetéséhez 1 fő élelmezésvezető, 1 fő szakács, 1 fő konyhalány és 1 fő kisegítő).

Az épület a község egyik kevésbé forgalmasabb lakóövezetében, egy 4000 m2-es telken foglalna helyet. Az épületben 2 nevelési egység kerül kialakításra, két-két csoportszobával. A csoportszobákhoz fedett, árnyékolt terasz kapcsolódik, mely a játszókertbe vezet. Ezek a kertek kerítéssel lesznek lehatárolva. Az új építés eredményeképpen összesen 684,45 m2 hasznos alapterületű bölcsőde jön létre, amelyben a 4 foglalkoztató területe összesen 200 m2.

A műszaki engedélyezési dokumentációban rehabilitációs környezettervező által készített akadálymentesítési tervfejezet készült a teljeskörű akadálymentesítési követelményeknek való megvalósítás érdekében. A csoportszobák számára bútorzat, textíliák, egyéb eszközök, működéshez szükséges eszközök, játékok, udvari eszközök kerülnek beszerzésre. Az udvari eszközök kiválasztásánál és telepítésénél biztosítani fogjuk, hogy azok megfeleljenek a 78/2003. (XI.27.) GKM rendelet előírásainak.

A bölcsődei étkeztetési ellátást főzőkonyha fogja biztosítani. Az épülethez 16 db parkolóhely kerül kialakításra, melyből kettő akadálymentes. A parkolók száma biztosítja majd a gördülékenységet a gyerekek bölcsibe szállításához. 6 db kerékpár tároló is kialakításra kerül. A beruházásra jogerős építési engedéllyel rendelkezünk.

3.1.1 Önállóan tám. tev.:

 • B) Új bölcsődei szolgáltatás létrehozása
 • 4) új épület építése,

3.1.2.1 Önállóan nem tám., kötelezően megvalósítandó tev.:

 • 1.) Az adott projekt keretében új építés valósul meg, ezért teljeskörű, komplex akadálymentesítést valósul meg
 • 2) Infokommunikációs akadálymentesítés: akadálymentes weblap kialakítása
 • 3) Azbesztmentesítés: nem releváns
 • 4.) Energiahatékonysági szempontok érvényesítése
 • 5.) Nyilvánosság biztosítása

3.1.2.2 Önállóan nem tám., választható tevékenységek:

 • 1) Eszközbeszerzés
 • a) a bútorok és egyéb berendezési tárgyak (pl.: udvari játékok; játéktároló), eszközök (pl.: konstrukciós játékok, fejlesztő eszközök) beszerzését közvetlenül a bölcsődei nevelés-gondozáshoz kapcsolódóan.
 • b) az informatikai eszközök és kapcsolódó szoftverek, berendezések, IKT-eszközök, vezeték nélküli (ún. wireless) technológiák beszerzését a bölcsődei nevelés-gondozási munkához kapcsolódóan.
 • 4) Udvar, játszóudvar felújítása, kialakítása
 • 5) Kerékpár támaszok és tárolók kiépítése, korszerűsítése
 • 6) Babakocsi tároló létesítése
 • 7) Parkoló-férőhely és akadálymentes parkoló-férőhely fejlesztése, kialakítása
 • 9) A bölcsődei ellátást nyújtó intézmény/szolgáltatás weboldalainak fejlesztése, kialakítása.
Alapadatok

Pályázó neve: Kápolnásnyék Község Önkormányzata

Projekt megnevezése: Bölcsőde építése Kápolnásnyéken

OP név: TOP

Pályázati kiírás megnevezése: TOP-1.4.1-19-FE1 - Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Projekt helyszíne (régió): Közép-Dunántúl

Projekt helyszíne (megye): Fejér

Projekt helyszíne (település): Kápolnásnyék

Megítélt összeg: 371 238 241 Ft

Támogatás aránya: 100

Támogatási döntés dátuma: 2020.04.30

Forrás: ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap)

Ország: Magyarország

Beavatkozási kategória:

Uniós társfinanszírozási ráta: 89 - ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap)

Projekt összköltség: 371 238 241 Ft

Megvalósítás kezdete: 2019-10-31

Megvalósítás vége: 2022-05-30

Creative Commons Licenc
A weboldal tartalma a Creative Commons Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.