Filmhíradók

kkovacs , 2021. 04. 20., k - 19:50
Filmhíradók

2009. november 5-én jött létre a Filmhíradók Online elnevezésű webes filmhíradó-archívum, amely kezdetben az 1931 és 1943 közötti időszak Magyar Világhíradóinak filmhíreit mutatta be a Filmarchívum jóvoltából. A gyűjtemény huszonhat néma filmhíradó felújított változatával gazdagodott az 1914 és 1924 közötti korszakból 2010-ben. Az online archívum életre hívója a Neumann Nonprofit Kft volt.

Kápolnásnyékről is van néhány felvétel.

Termelőszövetkezeteink életéből: Kápolnásnyék I.

1957. július

Fejér megye egyik legrégibb közös gazdasága a kápolnásnyéki Vörösmarty Termelőszövetkezet 8 év alatt híressé vált az országban. Ezek a felvételek a múlt év augusztusában készültek, amikor 4 megyéből látogattak ide. Szépen fejlődő gazdaságuk mellett egy elhagyott kőbánya újraművelésével új házak építéséhez is kezdtek. Jó módot, nyugodt megélhetést biztosított tagjainak a tsz. Az ellenforradalom napjaiban a tagság megvédte szövetkezetét. Most ismét ellátogattunk hozzájuk. Kátai János, aki a nehéz napokban többedmagával fegyverrel a kezében őrizte a közös vagyont, megmutatta a tsz 1200 holdas gazdaságát. A fogatosok a szépen fejlődő burgonyatáblát kapálják. A vetőmagot Csehszlovákiától kapták. Holdanként 180 mázsás termést várnak. Őszi árpából is meglesz a 18-20 mázsás átlag. Embermagasságú búzájuk is beérik rövidesen. Él, dolgozik, és tovább gazdagodik a Vörösmarty Tsz.

Termelőszövetkezeteink életéből: Kápolnásnyék II.

1956. augusztus

A Vörösmarty Tsz parasztjai régen vajúdó problémát oldottak meg. Egy elhagyott kőbánya újraművelésével új házaik építéséhez a pénzük mellé az alapanyagot is megszerezték. Molnárék is ezzel alapozták új házukat. Példájukat a Keresztúri família is követte. Az új házhoz méltó kisebb farmnak is beillő háztáji gazdaságuk. Négy megye termelőszövetkezeteiből jöttek látogatóba, hogy képet kapjanak, mit fejlődhet hét esztendő alatt egy jól vezetett csoport. Bruck Ferenc elnök becslése szerint idén százezer forintot jövedelmez egyedül a kertészet. A szövetkezet gyarapodása hét esztendő tapasztalatait tükrözi.

Zárszámadás a Vörösmarty termelőszövetkezetben

1954. december

Kápolnásnyék Fejér megye egyik községe a Vértes hegység lábánál. Másfél évszázada ebben a házban született nagy költőnk, Vörösmarty Mihály. Még jőni kell, még jőni fog egy jobb kor, mely után buzgó imádság epedez százezrek ajakán. Látnoki szavai valóra váltak Kápolnásnyék szövetkezeti parasztjai életében. Zárszámadásra gyűltek egybe. Az elnök, Bruck Gábor beszél: Dicséretet érdemel Molnár József brigádvezetőnk, aki fáradságot nem kímélve sokszor éjszaka is ellenőrizte a traktorosok munkáját. Valóban bárki megnézheti a nyéki határt. Itt már a jövő évi termés sarjad. Molnárék háztája egy a sok téesz tagé közül. A tehénke mellé gömbölyödő hízók is kerültek. Gyarapodik a téesz is. Ez az 50 férőhelyes istálló nemrég épült. (Bruck Gábor:) A tagság nagy része a munka területén időben és jól elvégezte feladatát. A tagok között felosztandó összes részesedés 1.139.547 forint. (Bruck Gábor:) Rajtunk múlik, hogy több zsírt, húst, tejet és kenyeret adjunk az országnak, hogy ezen keresztül biztosítsuk úgy családunk, mint magunk életét és jövőjét. A beszámolót pedig mi más követheti: vigasság kivilágos virradatig.

 

Működik a Barátság kőolajvezeték

1962. szeptember

A Volga vidékétől mintegy 5000 kilométeres utat tesz meg a Barátság olajvezeték, a Szovjetunió, Lengyelország, Csehszlovákia, az NDK és Magyarország területén. A szovjet és csehszlovák szakasz építésével egy időben hazánkban is munkába álltak a szerelők. Hatalmas gépek ásták az árkokat a kilométereken át kanyargó csőkígyónak, amelynek a Duna vize sem állhatta útját. A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa keretében létrejött egyezmény szerint évi 2,5-3 millió, az összes szivattyúk üzemeltetésével pedig 5 millió tonna kujbisevi olaj érkezik Magyarországra. Az első szállítmány egy nappal a határidő előtt megérkezett a kápolnásnyéki szivattyúállomásra.

Creative Commons Licenc
A weboldal tartalma a Creative Commons Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.