A napfény tava

Névtelen (nem ellenőrzött) , 2011. 08. 21., v - 10:53

A boldog emlékű Velencei-tavi Intézőbizottság egy 1976-ban megjelent kiadványa viseli ezt a címet, mely az újjászülető Velencei-tavat volt hivatott bemutatni a nagyközönségnek. Bár nincs közvetlen kapcsolata, azért Kápolnásnyék vitathatatlanul kapcsolódik a Velencei-tóhoz, még akkor is, ha fel-fel röppennek néha ezzel ellentétes híresztelések.

A könyvben szereplők közül a teljesség igénye nélkül digitalizált 35 kép megtekintése előtt vagy után legyen itt kedvcsinálónak a helyenként megmosolyogtató, az akkori jövőt bemutató fejezet Kápolnásnyékre, Velencére és Nadapra vonatkozó része. Szolgáljon tanulságul mindenkinek!

A birtokunkba kerülthöz hasonlóan talán előkerülnek még további példányok is. A 63 oldalas könyv előjegyezhető ebben az antikváriumban.


Velence - Kápolnásnyék - Nadap

Ez a terület fejlődik a legtöbbet az ötödik ötéves tervben. Tovább épül a velencei ifjúsági üdülő- és kirándulóközpont, ahol újabb ötszáz fiatalnak készül szállás. Elkészül a tábor központi kereskedelmi, vendéglátó egysége, játékteremmel, vetítőhelyiséggel, a sportpályákkal ellátott saját strandján pedig négyezren fürödhetnek egyszerre. A meglevő velencei úttörőtábor mellett további két úttörőtábor építését kezdik meg, ahol az első időben 550 budapesti és székesfehérvári gyermek üdülhet, és később megduplázzák a férőhelyet. Csaknem az egész északkeleti tókaréjba parkosított strandot telepítenek, öltözőkkel, zuhanyozókkal, gyermekmedencékkel, kispályákkal és kereskedelmi pavilonokkal.

Új üdülőterület már a Bencze-hegy, az autópálya csomópontjában. Az új iker-benzinkútnál alakítják ki az autósellátó-központot, 150 személyes, téliesített motellel és bevásárlóközponttal. A vízparton építik meg az autós strandot, amely egyben kemping is lesz, sátorozó- és főzőhelyekkel. A másfél kilométer hosszú partszakaszon véglegesen kétezer gépkocsi és ugyanennyi táborozó, fürdőző számára biztosítanak helyet, a strandot végig parkosítják és öltözők, kispályák szegélyezik. A közelben építik fel a velencei gépkocsi-szervizt, az autópályától műút vezet az autósellátó központba, s a közúti felüljárón át a déli tópartra is.

Velencén 18 kilométer belterületi út, 13 kilométer járda készül el, autóbusz-megállók és gépkocsiparkoló-helyek létesülnek. A nádirtással és a vízpart feltöltésével kialakítandó északkeleti tókaréj, Velence-fürdőtől a Bencze-hegyig egybefüggő fürdő lesz, ahol az ifjúsági táborok strandjával és az autós stranddal együtt összesen tízezer fürdőző kaphat helyet. A nagyközség belterületén 50 hektár park készül, új postahivatal, orvosi rendelő, gyógyszertár, valamint Kápolnásnyéken automata telefonközpont épül. Elkészül a velencei 16 tantermes, úszómedencés általános iskola, a nagyközség szolgáltató házzal gazdagodik és megszervezik a fizetővendég-szolgálatot is.

A magánnyaralók elsősorban Velencefürdő déli, Velence déli üdülőterületén és a Bencze-hegyen épülhetnek fel, összesen mintegy kétezer férőhellyel. A magánépíttetők számára különösen vonzó a napsütötte Bencze-hegy, ahol a szőlő- és gyümölcskertekben eddig is jónéhány nádtetős, présházjellegű hétvégi ház, villa magasodik. A terület értékét az öt év alatt felépülő strandok, kereskedelmi és szolgáltató egységek, valamint a jó úthálózat, közművesítés még tovább emeli.

A tó északi oldalán, a víztől kissé távol, Nadap és Pázmánd között megkezdődik a közlekedési park beruházása is. Az új létesítményhez 5 kilométeres bekötőút készül az M-7-es autópályától, 1980-ig befejeződik a biztonsági berendezésekkel és jelzőtáblákkal ellátott, 3,5 kilométer hosszú gépkocsi próbapálya. A 150 hektáros közlekedési parkban a későbbiek során gépkocsivezetői oktatóközpontot, tanpályát és autóversenypályát épít a Magyar Autóklub. A szép környezetben elterülő közlekedési park bizonyára kedvelt autós kirándulóhely lesz, ahol gépjárművezetői továbbképző bázist alakítanak ki. A jól felszerelt oktatóközpont, a gépkocsi tanulópálya és műszaki állomás egyedülálló autós létesítmény lesz, ahol a versenypályán látványos autós ügyességi és gyorsasági versenyek rendezésére is mód nyílik. A közlekedési park látogatói az öt kilométerre fekvő velencei autós ellátó központ moteljében kaphatnak étkezést, szállást és fürdőzéssel, pihenéssel egészíthetik ki a kirándulást.

image_0003.jpg image_0002.jpg image_0001.jpg image_0004.jpg image_0005.jpg image_0006.jpg image_0009.jpg image_0008.jpg image_0007.jpg image_0010.jpg image_0011.jpg image_0012.jpg image_0015.jpg image_0014.jpg image_0013.jpg image_0016.jpg image_0017.jpg image_0018.jpg image_0021.jpg image_0020.jpg image_0019.jpg image_0022.jpg image_0023.jpg image_0024.jpg image_0027.jpg image_0026.jpg image_0025.jpg image_0028.jpg image_0029.jpg image_0030.jpg image_0033.jpg image_0032.jpg image_0031.jpg image_0034.jpg image_0035.jpg
Hozzászólások
Creative Commons Licenc
A weboldal tartalma a Creative Commons Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.